Anyagkínálat

1. Gránit (sírkő,padlóburkolat, teraszburkolat, párkány)

2. Márvány (falburkolat, padlóburkolat, sírkő)

3. Mészkő (fürdőszoba pult,ablakpárkány)

4. Műkő (ablakpárkány, könyöklő, lépcsőburkolat)

Különleges anyagok

5. Agglomerát (párkányok, könyöklők, padlóburkolatok)

6. Ónix (dohányzóasztal, bárpult)


Sírkő-Műkő-Mészkő


Sírboltok, síremlékek valamint családi kripták megmunkálása és felújítása egyaránt, felelősségteljes és komoly szakmai felkészültséget igényel, ezért minden tekintetben a vásárló igényeinek megfelelően készítjük el a végső nyughelyeket.

Legtöbb esetben a költséghatékony megoldást preferálja az emberek többsége, ezért az úrna sírkövek kialakításakor is kellő körültekintéssel végezzük el munkánkat, hogy az emlékmű egyedi maradjon és az idő vasfoga ne kezdje ki egyhamar.

A márvány, mészkő és gránit kínálatunk a kegyeleti díszítőelemeken kívül az építőiparban is egyre népszerűbbé váltak. Kerítésekhez és ablakpárkányokhoz, vagy akár küszöbök kialakítására is kiválóan alkalmas időtálló anyagok, melyek esztétikailag is megállják a helyüket. Az agglomerát, kvarcit továbbá az ónix is hódít a belső építészeti körökben így nem csak ízlésessé és karakteressé varázsolja a konyhai vagy a fürdőszobai elemeket,hanem tekintélyt és hosszútávú használatot biztosít. Első sorban itt az egyedi igényeknek teszünk általában eleget, melyek megrendelőink ízléséhez mérten széles spektrumban változik. Többfajta szín és kialakítás között választhatnak, kül és beltéri elemek egyéni vagy általános kivitelezést szemelőtt tartva.

Gyakran kérnek fel minket a sírhelyek mellett, emlékművek, sétáló utcák vagy éppen ódon kerítések és párkányzatok felújítására, melyekhez a fent említett anyagokat használjuk fel.Padlózatok, teraszok burkóló elemeként, de akár még oszlopok formájában is visszatérnek a mai napig ezek az elemek a megrendeléseink között.

 

Anyagleírás:

1. Gránit:

A gránit a leggyakoribb mélységi magmás kőzet, a leggyakoribb savanyú kőzet. Neve a latin granum = szemcse szóból származik. A gyémánt után a második legkeményebb kőzet.A gránitot építőkőnek már az őskorban is használták. Napjainkban leginkább sír- és díszítőköveknek, oszlopoknak, burkolóköveknek, (járdaszegélynek) stb. dolgozzák fel.

2.Márvány:

A márvány olyan, kalcitból és/vagy dolomitból álló metamorf kőzet, melynek karbonátásvány-tartalma az 50%-ot meghaladja. A tiszta márvány több mint 95% karbonátásványt (kalcitot) tartalmaz. A szilikátos márványban a karbonátásvány-tartalom 50-95%. Szerkezete tömör, szemcsés. Színe a különböző szennyeződések szerint változik.márvány erőt és eleganciát sugárzó, igény szerint könnyen alakítható természetes kőzet. Ellenálló, mégis könnyen faragható, sokrétűen felhasználható anyag. Kiváló tulajdonságainak köszönhetően padló- és falburkolatnak felhasználva a belső tereknek egyedülálló, exkluzív megjelenést biztosít. Készülhet márványból mosdópult, bárpult, lépcső, ablakpárkány, homlokzati burkolat, padlólap, asztallap vagy akár kandallóburkolat.

3.Mészkő:

A mészkő jellemzően monomineralikus (egyásványos) üledékes kőzet, aminek legalább 90%-a kalcium-karbonát (CaCO3), azaz kalcit vagy aragonit. A fennmaradó rész főleg más karbonátásvány, kvarc vagy kova, agyag és szerves anyag. Ahogy nő a mészkő dolomittartalma, a kőzet fokozatosan dolomittá alakul.

Nagy szilárdságú, fagyálló, kagylósan törő változat a tömött mészkő. Jellemző tulajdonság, hogy faragható, jól csiszolható és fényezhető, gyakran alkalmazzák burkoló- és díszítőkőként. Magyarországon a kőfaragó iparban sok esetben „márvány” megnevezéssel kerül forgalomba, holott nem átkristályosodott kőzet.

4.Műkő:

A műkő elnevezés a 18. század óta számos, különböző módszerrel – kiégetéssel vagy cement és zúzott, porított anyagok keverésével – előállított kőszerű anyag, amit faragott kő helyett használnak építkezési, díszítési, ipari (pl. malomkő) és egyéb célokra.A cementalapú műkő kőzúzalékot, kőport tartalmaz, erős cementtel kötésben, adalékanyagokkal erősítve. A nagyobb kopásállóság, és fagyállóság elérése érdekében gyakran tömöríteni szokták. Ez történhet úgy, hogy géppel préselik, majd gyorsszárító kamrában szárítják, vagy sablonokba töltve rázóasztalon is tömöríthetik. Az ilyen műkövet használják sírkőként, vagy szabadtéri burkolásra (térkő), de készülhet belőle korlát, párkány, könyöklő, lépcső, lábazat, oszlop, terrazzo, palidó. A felület a durván csiszolttól a fényezett kivitelig terjedhet. A lépcsőt csúszásmentesíteni szokták az úgynevezett stokkolással. A pekkelést manapság már nem alkalmazzák a lábazatokon. A szemcse szerkezet fehér szemcséi mészkő örleményből vannak.

5.Agglomerát:

Az agglomerát mesterségesen tömbösített kőzet, mely 95%-ban válogatott kő örleményből és 5 %-ban poliésztergyantából áll. Az így előállított termék tulajdonságai hasonlóak a természetes mészkő és márvány kövekéhez és sok esetben felül is múlják azokat. A kő színe megbízhatóan ugyanaz.Az agglomerát kő felhasználása az építőiparban a legelterjedtebb. Egyes típusú kövekből akár 3 cm széles és 3 méter hosszú párkányok is készülhetnek anélkül, hogy eltörjenek. Az agglomerát kövek színe típusonként mindíg azonos, nincs színeltérés az egyes táblák között. Felhasználhatók minden olyan helyen ahol természetes követ vagy kerámia lapot alkalmaznának burkolatként. Az agglomerát kő zsírérzékeny, savérzékeny, ezért kerülni kel a maró hatású vegyszerek használatát. Fényét tíz-tizenöt év alatt veszti el a szabadban. Javasolt felhasználási területei: külső és belső ablakpárkányok, beltéri és kültéri lépcsők, díszítőelemek, belső fal és padlóburkolatok, pultok, asztallapok. Kő impregnáló szer használata ajánlott.

6.Ónix:

Féldrágakő, a legexkluzívabb kőfajta. Megjelenése teljesen egyedi, minden egyes tábla más és más rajzolatot mutat. Az ónix extra gyöngyszem lehet az igényesek otthonában. Ónixból készülhetnek bárpultok, dohányzóasztal, étkezőasztal lapja, háttér megvilágítással különleges hangulatot kölcsönözhet fürdőszobájának, uszodájának, nappalijának, és bármely más helyiségének.

 


Kapcsolat