Generálkivitelezés


Mi is az a generálkivitelezés? Miért fontos ez?

Az idő mint olyan mindannyiunkat szorít és ebből kifolyólag szeretnénk a saját munkánkat gördülékenyen végezni, míg ön dolgozik vagy éppen a családjával van. A generálkivitelezés mint munkafolyamat leveszi a válláról a felesleges terheket, minden igényt kielégítve végezzzük el a feladatokat amíg el nem készül álmai otthona. Önnek csupán annyi a dolga, hogy megnevezze mit szeretne és milyen minőségben. Ezt követően jön a szerződéskötés melyben minden tételesen le lesz fektetve az igényei és kérései szerint betartva a szigorú határidőket és a magas szintű kivitelezést.

Az építmények összetett projektek. Megvalósításuk több mérnöki tevékenység szoros együttműködésének eredménye. Ennek következtében az építési folyamat tudatos tervezése, szervezése, irányítása és ellenőrzése szükségszerű. A generáltervező a tervezés munkáját végzi, illetve szervezi. A beruházás tervezése szerteágazó, sok olyan speciális tervezési feladatot jelent, amely igényli a szaktervezők bevonását a szervezési feladatokba. Ilyenkor megrendelő és adatszolgáltató is. Az altervezők közé soroljuk a geodéziai feladatok megoldását végző vállalkozást, vagy vállalkozásokat.

 

"A tartósság titka a folyamatos megújulás."

-Müller Péter

 

A generál kivitelező (fővállalkozó) az építés szerelés munkáját végzi. Az építési-szerelési munka, a tervezéshez hasonlóan szerteágazó. A speciális (építési) feladatok megoldására a fővállalkozó alvállalkozókat bíz meg. Ilyenkor megbízó és a munkákat koordináló szerepe is van. A kivitelező az építési-szerelési munkákra szakosodott, jogosultsággal rendelkező szervezet. Szerződése vonatkozhat a generál-kivitelezésre, fővállalkozásra vagy a megállapodás szerinti munkák elvégzésére. Főbb feladatai a kivitelezés előkészítése (szerződéskötés, organizáció); a kiviteli tervek elkészítése vagy elkészíttetése; és a kivitelezés (annak irányítása, minőségi ellenőrzés). Szakterületünk szempontjából fontos, hogy az építés közbeni kitűzés, az építésirányítás és a megvalósulási felmérés a kivitelező feladata, azonban kényes kitűzések és ellenőrző mérések elvégzésére független geodéta alkalmazása is betervezhető.

Az építési beruházás megvalósításának időszakai leegyszerűsítve:

-/tervezés/

-/kivitelezés/

-/átadás/

Tehát a generálkivitelező feladata magában foglal minden tevékenységet, amely felmerül építkezés, lakásfelújítás alkalmával:

- elkészíti az árajánlatot,

- szerződést köt a megrendelővel,

- elkészíti a terveket,

- beszerzi a szükséges hatósági engedélyeket,

- elvégzi a szükséges tereprendezést,

- gondoskodik az alapanyagok beszerzéséről,

- felépíti a házat alaptól kéményig,

- elvégzi a lakásfelújítás valamennyi munkafázisát,

- elintézi a használatba vételhez szükséges engedélyeztetéseket.

Kapcsolat